Dragi cititori, pentru astazi am ales subiectul acesta deoarece navigand pe internet am descoperit un articol legat de religie in UE din care s-ar zice ca facem si noi parte si m-am gandit ca ar fi interesant sa va impartasesc si voua cate ceva din articol si sa tragem impreuna cateva concluzii. Nu am in vedere prin acest articol sa ma adresez vreunui public specific, nici promovarea vreunei denominatiuni. Ceea ce voi incerca este o tratare generala, pentru publicul larg deoarece nu cred ca ar fi vreo persoana care sa fie straina de acest subiect prin insusi faptul ca suntem inconjurati de religie si de manifestarea ei in cele mai diverse forme, si pe cat de diverse sunt religiile pe atat de diverse pot fi si opiniile in aceasta privinta. Sigur ca subiectul este deosebit de vast si nu poate fi epuizat tocmai de aceea nu am de gand sa ma avant foarte mult in filosofia religiei si nici sa ma erijez in vreun parinte spiritual. Ceea ce voi face insa este sa las cifrele sa ne vorbeasca.
Astfel Wikipedia prezinta Uniunea Europeana ca o uniune seculara, nefiind in vreun fel legata oficial de o religie in ciuda faptului ca in cateva state exista o religie oficiala, religia dominata fiind crestinismul. Erubarometrul din 2005 la intrebarea „Credeti in Dumnezeu?” arata astfel: in Estonia 16% cred in existenta unui Dumnezeu, 54% cred in existenta unei forte superioara, 26% nu cred deloc; la polul opus se afla Malta unde 95% cred in existenta unui Dumnezeu, 3% cred intr-o forta superioara si 1% nu cred in nimic. Situatia altor state este urmatoarea: in Marea Britanie 38% cred in existenta lui Dumnezeu, 40% cred intr-o forta superioara, 20% nu cred in nimic, in Ungaria 44% cred in existenta unui Dumnezeu, 31% cred intr-o forta superioara, 19% nu cred in nimic. Romania se afla printre cele mai religioase state din UE cu 90% crezand in existenta unui Dumnezeu, 8% intr-o forta superioara si 1% fiind atei, ea fiind devansata doar de Turcia si Malta.
Cu toate ca aproape 80% dintre europeni au un fel de credinta abia 21% privesc acest aspect ca fiind unul important. Astfel ca se constata ca deismul pierde teren din ce in ce mai mult in fata ateismului si o scadere dramatica in numarul de membri precum si a frecventarii bisericilor(mai ales in randul tinerilor) si te intrebi Quo vadis religia?
Va urma!
P.S. Lansez o intrebare si as dori cat mai multe raspunsuri la sectiunea comentarii.
Credeti ca religia in Romania este legata mai mult de calitate sau de cantitate? Astept raspunsuri argumentate!